Ajánlott, 2020

Szerkesztő Választása

5 Rejtett Facebook beállítások, amelyeket most meg kell változtatnia

A Cambridge Analytica botránya az elmúlt héten a szociális médián keresztül zajlott, a Facebook sok embert tűzoltott be, sokan tiltakoztak a Facebook-fiókjukról. A Facebook-fiók törlése kevéssé értelmezhető, de ha aggódik a személyes adatok tárolásakor a Facebookon, és aztán visszaélnek, itt van 5 Facebook-beállítás, amit meg kell változtatnia, hogy adjon el annyi adatot, amennyit csak lehetséges.

Ellenőrizze az alkalmazásokat és a szolgáltatásokat

A legfontosabb dolog, ha megpróbálod biztosítani, hogy a lehető legkevesebb adatot adja el, ellenőrizze a Facebook-fiókodhoz csatlakoztatott alkalmazásokat és szolgáltatásokat. Ez nagyon könnyen elvégezhető, de valahogy senki sem csinálja. A Facebook-fiókunkkal csak bejelentkezünk harmadik féltől származó alkalmazásokba, szolgáltatásokhoz és weboldalakhoz, tekintet nélkül arra, hogy milyen adatokat gyűjtenek.

  • Egyszerűen látogasson el a " Fiókbeállítások ", majd az " Alkalmazások " elemre .

  • Itt megjelenik a Facebook-fiókhoz csatlakoztatott alkalmazások listája . Tekintse át őket, és távolítsa el azokat, amelyeket már nem használ.

Amikor eltávolítja az alkalmazásokat, megjelenik egy felugró ablak, amely arról tájékoztatja, hogy az alkalmazás megőrzi a már összegyűjtött adatokat. Ezt nem lehet kijavítani, de legalább akkor, ha eltávolítja az alkalmazást, akkor nem lesz képes további adatokat gyűjteni a jövőben, ami kétségtelenül győzelem.

Információs ismeretek megosztása barátokkal

Az egyik legcsodálatosabb és őszintén meglehetősen hátborzongató dolog, amit a Facebook csinál, az, hogy ha barátja hozzáfér egy webhelyhez vagy egy alkalmazáshoz a Facebook fiókjával, a webhely vagy az alkalmazás valóban hozzáférhet személyes adataihoz is. Ha ez nem hátborzongató, nem tudom, mi az. Szerencsére van egy egyszerű módja annak biztosítására, hogy ez ne történjen meg legalább a jövőben.

  • A " Fiókbeállítások " és az " Alkalmazások " részben megjelenik az " Alkalmazások mások használata " feliratú rész.
  • Ebben a szakaszban kattintson a " Szerkesztés " gombra

  • Törölje a jelölőnégyzetet azon információkról, amelyeket a Facebook nem szeretne megosztani a barátaik által használt weboldalakkal és szolgáltatásokkal.

  • Ha elkészült, kattintson a " Változások mentése " gombra, és be van állítva.

Személy szerint én nem választottam ki minden egyes dologot ebben a beállításban, de ha rendben van, ha megosztod néhány adatait weboldalakkal és alkalmazásokkal, nyugodtan hagyd ezt az ellenőrzést.

Alkalmazási engedélyek kezelése

A Facebook a saját alkalmazáskészletét is magában foglalja, beleértve a Facebook alkalmazást, és a Messenger alkalmazást is - a legnépszerűbb módja annak, hogy a szociális média weboldalát mobilon érje el. Ha ebből az alkalmazásból bármilyen (vagy mindkettőt) használ, akkor mindenképpen tegye a következőket:

A Facebook alkalmazás engedélyeinek kezelése:

  • Lépjen az alkalmazásinformációra a Facebook alkalmazáshoz, és érintse meg a ' Engedélyek ' elemet.

  • Itt törölje az engedélyeket, például az „ SMS ”, a „ Telefon ”, a „ Kapcsolatok ” és a „ Mikrofonjelöléseket .

Tényleg visszavonhatja az összes engedélyt a Facebook alkalmazásból, és ez még mindig működik, de van néhány kompromisszum:

  • A tárolói engedély nélkül a Facebook-alkalmazás nem engedheti meg, hogy töltsön fel médiát a Facebookon, vagy mentse a médiát a Facebookról az okostelefonjára.
  • A kamera és a mikrofon engedély nélkül a Facebook alkalmazás nem teszi lehetővé a Facebook kamera használatát, hogy lássa és feltöltse a szociális média weboldalán található történeteket. Nem is engedte, hogy az alkalmazás bármi mást tegyen, amire szüksége van a fényképezőgép használatára a telefonon.

Engedélyek kezelése a Messenger számára:

  • Hasonlóképpen, ha a Facebook Messenger telepítése a telefonra történik, győződjön meg róla, hogy nem kapcsolja be a " Szöveg bárki a telefonban " és a " SMS küldése és fogadása a Messengerben " funkciót .

  • Ne adjon hozzá telefonszámot sem a Messengerhez.

Ha már engedélyezte ezeket a szolgáltatásokat, eltávolíthatja a Messenger alkalmazást a telefonról, és újratelepítheti azt, hogy ugyanazokat a beállításokat kapja.

Ezeknek az engedélyeknek a korlátozása azért fontos, mert pontosan így jutott hozzá a Facebook az emberek hívási előzményeihez, az üzenetek naplóihoz és még sok máshoz - amit az emberek most aggódnak (ahogy kellene). Egy app számára biztosított jogosultságok tisztában tartása egyszerű módja annak, hogy elkerüljük a sok adatvédelmi rémálomot.

Valójában, ha kíváncsi, hogy a Facebook-on feltöltötték-e a kapcsolatait a szervereihez, akkor tényleg ellenőrizheti ezt . Egyszerűen fejezd be ezt a linket, és meg fogod találni a Facebookgal szinkronizált kapcsolatokat.

A „Delete All” gombra kattintva törölheti a Facebook szervereiből származó névjegyeket.

Másik lehetőségként a "Fiókbeállítások" -ra léphet, majd kattintson a "Töltse le a Facebook-adatok másolatát", hogy mindent megkapjon a Facebookról. Ez nem a gyenge szívű, és valószínűleg megijeszt.

Korlátozza a hirdetések típusát Facebook

Ha Ön Facebook-felhasználó, akkor észre kell vennie, hogy a Facebook valahogy mindig tudja, hogy milyen dolgokat érdekelhet, és megmutatja, hogy az adott cucchoz kapcsolódó hirdetések. Érezted, hogy a Facebook tudja, hogy mit böngészsz más weboldalakon? Nos, igen. Ha inkább a Facebookot nem követte az egész interneten, van néhány dolog, amit megtehetsz, hogy korlátozza a Zuckerberg hirdetéseiben megjelenő hirdetéseket.

  • A "Fiókbeállítások" alatt kattintson a "Hirdetések" gombra.
  • Itt válthat ki személyes adatait, amelyeket nem szeretne a Facebook-nak megosztani a hirdetőkkel.

  • Választhatja a kategóriákat is, és eltávolíthatja magát olyan kategóriákból, amelyeket nem szeretne társítani.

Míg itt tartózkodik, néhány más dolog is megváltoztatható, hogy tovább ellenőrizze, hogy milyen hirdetéseket láthat, és korlátozza a Facebook szárnyértékes követését:

  • Állítsa a "Hirdetések a szociális akciókkal" beállítást a "Senki" -re.
  • Állítsa a "Hirdetések az alkalmazásokban és a webhelyeken ki a Facebook cégekből" értéket a "Nem" értékre.
  • Állítsa be a „Hirdetések a webhelyek és alkalmazások használatán alapuló hirdetéseket” a „Nem” értékre.

Néhány más dolog, amit tehetsz

Ezen túlmenően néhány alapvető szabály a következő, hogy biztosítsuk, hogy az alkalmazások ne engedjék fel szükségtelen hozzáférést az adatokhoz:

  • Először is, ne jelentkezzen be harmadik fél webhelyeibe és szolgáltatásaiba a Facebook fiókjával, hacsak nem feltétlenül szükséges.
  • Ha bejelentkezik a Facebook-fiókjával, győződjön meg róla, hogy ellenőrzi az adatokat, amelyekhez hozzá kíván férni. Ha valami halványnak tűnik, ne jelentkezzen be a Facebook-on.

Ez eléggé tekintélyes, hogy amikor ingyenes szolgáltatást használsz, akkor feltétlenül gyűjti az Ön adatait . Így teszik a vállalatok, mint a Facebook és a Google, hatalmas darabot a bevételükből, és bár nem lehet teljesen megakadályozni, hogy ezek a vállalatok gyűjtsenek adatokat Önről, legalábbis korlátozhatják az általuk gyűjtött adatokat, és legalábbis némi hasonlósággal rendelkeznek adatvédelem az életedben.

Szóval, letöltötted egy Facebook-adataid másolatát, hogy lássátok, mit tud a cégről? Megijesztett téged? Győződjön meg róla, hogy az adatvédelemről szól a szó, ha ezt a cikket megosztja barátaival és családjával, hogy segítsen nekik bizonyos ellenőrzést gyakorolni az olyan adatokkal szemben, amelyeket a Facebook-nak adtak át, majd ezt az adatot használják.

Top